sâmbătă, 25 februarie 2012

Salata cu branza telemea


Reteta acestei salate o am de la soacra mea., este o salata pe care o face mai mereu cand are o bucata de telemea in casa, si e apreciata de absolul toata toata lumea.  E o salata foarte buna care merge excelent cu  rosii, noi asa o mancam. La noi in familie, la aceasta reteta eu ma ocup doar de facut maioneza si decorul, de restul se ocupa sotul, care este pur si simplu inebutit dupa ea. De ce avem nevoie? Binenteles de telemea, 4 oua fierte si o ceapa mica. Pentru decor folosim maioneza, aici avem nevoie de 2 galbenusuri crude, 2 lingurite de zeama de lamaie, sare, piper si ulei cam 200 ml.

Telemeaua se da pe razatoarea mare si se aseaza jumatate pe platou. Se toaca ceapa foarte fin si se aseaza peste primul strat de branza.


Adaugam si restul de telemea. Cele 4 oua fierte le taiem in doua si le asezam in cerc deasupra branzei.

 Acum ne ocupam de maioneza. Eu am folosit un robor de bucatarie, am pus in recipient cele 2 galbenusuri, sarea, piperul si 1 lingurita de zeama de lamaie si putin ulei dupa am pornit roborul, am adaugat apoi, putin cate putin uleiul si la final cealalata lingurita de zeama de lamaie, si gata maioneza.  Am pus maioneza intr-un sac a posch si am ornat salata, dupa cum am avut chef, aici fiecare are imaginatie si o poate orna dupa preferinte.

Va recomand sa lasati salata la frigider cam jumatate de ora inainte sa o devorati, astfel se vor uni bine toate gusturile, si oricum o felie e deajuns, la cat de calorica e :P, dar odata la masa de pranz e excelenta. Ce e drept vom lucram dupa mai mult la sala, dar am mancat aceasta minuata salata :)

Pupici! Va mai astept!

p.s: Imi pare rau ca nu reusesc sa postez constant retetele care le fac, dar din pacate timpul e scrut si daca ar fi dupa mine as face ziua de 48 de ore nu de 24, asta e! Pupici!

Strudel cu mere

Ce spuneti ce un strudel delicios cu mere? mmm deja mie mi s-a facut pofta. Se prepara foarte rapid, mirosul de mar si scortisoara e fantastic si nu mai spun de gust. Avem nevoie de cateva ingrediente:

1 pachet de foi etaj dreptunghiular
3 mere 
2-3 linguri de zahar
scortisoara si rom


Pentru inceput curatam merele de cuoaja si de seminte, le dam pe razatoare si le amestecam cu zahar, scortisoara si rom. Cam atat cu merele, e treaba de 5 minute :). Intindem foaia de aluat si o dam in doua. Pe fiecare parte o franjuram la capatul exterior si pe partea interioara asejam merele, jumatate si jumatate.
Impachetam merele in aluat, si deasupra presaram putin zahar.

Acelasi lucru facem si cu cealalta jumatate. In cuptorul bine incalzit la 200 de grade, coacem strudelele noastre pentru 15-20 de minute.


La final nu ne ramane decat sa le savuram, la noi intr-o ora s-au evaporat pur si simplu, nu stiu de ce ?! :P. Au fost atat de bune incat a doua zi am repetat experienta, de data asta am facut strudelele mai micute.

S-aveti pofta ca si noi! Pupici!

marți, 14 februarie 2012

Inimioare dulci


Va doresc tuturor o zi frumoasa, plina de iubire, caldura si multi pupici. Si ca sa fie ziua si mai placuta ce spuneti de un dulce inimos? Va propun aceste inimioare dulci, rapide, nu dureaza  mai mult de 30 de minute sa le preparam, deci ne ramane timp sa ne pregatim si de intalnirea din seara asta :).
Ingrediente:
1 pchet de foietaj dreptunghiular
1 ou
2 forme pentru biscuiti in forma de inimiara, una mica si una mare
2 linguri de ricotta
2 linguri de mascarpone
2 linguri de zahar farin vanilat
putina coaja de portocala
fulgi de ciocolata

Intai dam drumul la cuptor sa se incalzeasca la 200 de grade si dupa ne apucam de treaba.
Intindem foaia de aluat si cu ajutorul formei de inimioara mare decupam 14 inimi mari si le asezam pe foaia de copt. Tot cu ajutorul formei mari decupam alte 14 inimi si in mijlocul fiecarei inimi decupam alte 14 inimi de data aceasta cu forma mica, obtinand astfel o inima cu gaura in forma de inima.



Ungem cu ou fiecare inima asezata in tava si deasupra asezam inima cu gaura.


Si gata, dam la cuptor pentru 10 minute la 200 de grade.
Acum ne ocupam de crema. Amestecam ricotta cu mascarponele, zaharul si cuoaja de portocala pana obtinem o crema consistenta.
Inimioarele s-au copt.

Cu ajutorul unei lingurite spargem usor mijlocul fiecarei inimi sa facem loc pentru crema.


Ne folosim de un sac a poche, sau o lingurita cum doriti si umplem fiecare inimioara cu crema. Decoram cu fulgi de ciocolata si .... gata!!!


 Pupici si sa va iubiti multi, nu doar de Sf. Valentin!


Happy Valentines Day!!!!

luni, 13 februarie 2012

Gradina din balcon

Buna dragii mei prieteni,
voi cu ce va ocupati pe langa munca din bucatarie? Ca doar nu oti sta toata ziua cu nasul in bucatarie, sau cu ochii pe net dupa vreo reteta noua! :). Eu printre altele, servici, servici acasa, bucatarie, invatat si alte pasiuni, ma ocup si de gradinarit. Cei drept nu singura. La fel ca si pasiunea pentru bucatarie, si pasiunea pentru gradinarit imi este impartasita de dragul meu sot. Daca anul trecut mica noastra gradina a fost atat de darnica incat am reusit sa ne facem din 4 plante de rosii si 4 de castraveti provizii pentru iarna, insemnand suc de rosii si castraveti la otet, anul acesta am hotarat sa ne ocupam de plante inca de la nasterea lor:).
Anul trecut am cumparat rasad, anul acesta am hotarat sa le plantam noi. Zis si facut! Am dat o fuga la magazin de ne-am achizitionat cele necesare, adica seminte si pamant, si dupa ne-am pus pe treaba.
In tavite de plastic de la salata, am amestecat pamanat universal cu turba cam 50-50 si dupa am semanat. Rosii, castraveti, salata creata, salata valeriana, salata rucola, ceapa, ridichi. Pozele urmatoare sunt facute la o saptamana distanta, toate plantele  au fost semanate pe 5.02.2012.

Avem 3 pui mici de castraveti timizi care si-au scos nasul afara. Hai, hai cu mai mult curaj!

Ridichile au fost mai harnice si au iesit primele! Aici avem ridichi rosii rotunde.

Salata creata la 1 saptamana de la semanat. Le mai las sa cresca cateva zile dupa le despart pe rand in vase mai mici, 2-3 plante la 1 tavita, asa voi avea salta gata de mancat cam in 3 saptamani.
 
Ce avem noi aici? Idea sotului! :) O ceapa incoltita pusa in pamant asa cu totul, si langa am plantat cateva ridichi din cele de mai sus.
 
Rucola si valeriana ies ai greu, dar usor usor se vor face si ele mari. Printre ele tantos  mi-a incoltit si un usturoi :). Usturoi, am avut cam 5 catei pe care i-am pus langa salata. Au incoltit imediat, apa, lumina si caldura le mai trebuiesc de acum si  peste cateva saptamani voi avea frunze de usturoi noi.
Din pacate rosiile si ceapa nu au scos inca nasul afara. Sper ca saptamana asta sa incolteasca , daca nu v-a trebui sa le replantez.

Aici o poza cu busuiocul meu de 2 luni.
 

Si pentru ca lipseste o floare, postez si o poza cu orhideea mea. Planta este la a doua infloritura, prima floare a avut-o anul trecut in mai, a tinut cam 4-5 luni, si acum dupa o ingrijire normala, apa si lumina, a dat a doua floare. 
 

Urmeaza saptamana asta sa seman si niste creson, acesta creste foarte repede cam in 2 saptamani de bun de mancat si e delicios in salate. Anul trecut am avut creson toata vara. Poze cu plantele de anul trecut gasiti aici.
Azi nu am postat o reteta, mi s-a parut interesat sa va arat si mica gradina in devenire. Voi reveni la aceasta postare si zilele urmatoare sa va tin la curent cu noutatile din gradina noastra.

Pupici , pe curand!

marți, 7 februarie 2012

Rulada aperitiv - cu spanac, mozzarella si prosciutto


Pentru inceput va rog sa imi scuzati pozele, nu sunt asa de reusite, le-am facut in graba, dar va asigur ca rulada aceasta e super buna!!! Avem nevoie de urmatoarele:

1 pachet de pasta foietaj
3 oua medii
sare, piper
100 gr mozzarella
100 gr prosciutto cotto
300 gr de spanac, congelat am avut eu
2-3 linguri de parmezan
1 ou pentru uns

Intr-o tigae cu o lingurita de ulei de masline calim putin spanacul pana se evapora apa lasata de acesta saram si piperam si lasam sa se raceasca. Separat batem 3 oua cu parmezanul si le rasturnam peste spanac.


Intindem pe foaia de foietaj spanacul, eu m-am gabit si nu mi s-a evaporat bine toata apa :((. Dupa asezam in starturi prosciutto si mozzarella.



Rulam foaia avand grija sa inchidem bine capetele si dupa ungem rulada noastra  cu ou.


Dam rulada la cuptorul bine incins la 200 de grade pentru circa 20-25 de minute pana se rumeneste frumos.


Simplu, usor de facut, rapida si super buna, cel putin noua ne-a placut foarte mult, e foarte buna si a doua zi ca o gustare.
Sper sa va placa reteta mea, va doresc pofta buna si va mai astept.
Pe data viitoare, pupici!!!

Peste impanat la cuptor


Ce spuneti de o portie de peste la cuptor impanat alaturi de mamaliguta calda si sos de usturoi ? Deja imi e pofta ! Dar mai am putina rabdare pentru ca se face foarte usor pestele asta iar la cat e de bun asteptarea merita. Avem nevoie de 1 peste, eu am avut pastrav salmonat, pe care il taiem carte in doua dupa care fiecare jumatate in doua, saram, piperam si dam deoparte. Il lasam sa se odineasca ca la cat l-am foit.

Ingrediente pentru impanat:
1 oua mediu
2 linguri de patrunjel verde (eu am avut congelat)
sare, piper
condimente pentru peste (optional)
origano uscat
2 linguri de apa minerala


Amestecam bine toate ingredientele. Separat pe o farfurie pregatim 4 linguri de faina si ne apucam de treaba. Dam fiecare bucata de peste intai prin faina, scuturam bine, bine de surplusul de faina, dupa dam prin ou si la final asezam fiecare bucata de peste intr-o tava pe care am pus inainte foaie de copt.


Dam la cuptor pestele la 200 de grade pentru 15-20 de minute, la jumatatea timpului le intoarcem.
Vreau sa precizez ca nu o sa aveti miros de peste in bucatarie, mie imi mirosea a snitele de pui in si nu a peste, daca va vine sa credeti!

                                                               
  Si cam asa arata la final!

Si sosul de usturoi. Cativa catei de usturoi pisati cu putina sare, o frunza de busuioc verde, asa mi-a venit pofta :), adaugam putin cate putin cam 2 lingurite de ulei de masline, o lingurita de zeama de lamaie si 2 linguri de iaurt.


S-aveti pofta, pe data viitoare!

Pupici!

joi, 2 februarie 2012

Gris cu lapte


Acest minunat desert, ce imi aduce aminte de gustul copilariei, mi-a fost readus ieri in minte de nasa mea. Numai gandul ca ea a pregatit pentru cei doi baieti absolut adorabili, aceasta minunatie, m-a facut sa ajung acasa fuguta si sa ma apuc de treaba. E un desert super usor de facut, cu siguranta l-ati mancat deatatea ori alaturi de dulceata preferata, asa ca vi-l  reamintesc si va invit la o portie de gris cu lapte! :)

Ingrediente

300 ml lapte
100 grame de gris
4 lingurite de miere de albine
esenta de vanilie
1 praf mic de sare
scortisoara
1 lingurita din dulceata preferata

Pentru inceput, incalzim laptele impreuna cu vanilia si sarea. Dupa ce acesta incepe sa fiarba, dam craticioara de pe foc, si  adaugam usor in praf grisul putin cate putin, amestecand continu cu un tel in forma de para, pentru a nu forma cocoloase. Daca s-a ingosat prea mult desertul nostru mai adaugam lapte, daca a iesit prea moale mai adaugam gris, e imposibil sa gresiti. Adaugam mierea si amestecam cu telul pana o incorporam in toata compozitia.


Turnam compozitia in castronele, forme de budinca, clatite cu apa rece, si dam totul la frigider pentru 1 ora. Eu am folosit forme de briose din silicon. Le-am pudrat inainte de a le da la frigider putina scortisoara.




Le servim alaturi de o lingurita din dulceata preferata. 


Simplu de facut, greu de rezistat!

Multumesc nasa pentru reteta si la mai multe bunatati!

Pupici :)

Cornulete cu aluat fraged


Inca o zi de iarna! Avem zapadaaa!!!! Da a venit iarna si aici. Daca pana acum a fost cald si ne-am bucurat de o adevarata primavara in mijlocul iernii, gata s-a terminat, a venit iarna. Masini pline de zapada, drumuri pline de zapada, mers bara la bara, nervi in trafic, intarzieri la servici, aoleu gata m-am saturat!! In numai 3 zile m-am saturat de zapada mi-a ajuns. 
Si cum pe vremea asta numai in casa iti vine sa stai la caldura alaturi de un ceai cald eu va mai propun si cateva cornulete fragede. Da, azi avem in meniu cornulete fragede! De ce avem nevoie pentru bunatatile astea?

Ingrediente:

700 gr de faina
150 gr lapte
100 grame de unt
25 gr drojdie
2 oua medii
100 gr zahar
100 gr zahar farin din comert -trebuie sa contina amidon!
4 linguri ulei de floarea soarelui
1 praf de sare
coaja de portocala si lamaie
dulceata, gem de ce aroma vrem

Pentru inceput punem laptele impreuna cu untul taiat cubulete la incalzit, trebuie sa fie usor cald laptele nu fierbinte. Intr-un castron batem cele 2 oua cu zaharul pana devin o crema.


In laptele caldut dizolvam drojdia, si adaugam totul peste oua. Adaugam coaja de portocala si lamaie, dupa faina. Amestecam totul pana obtinem un aluat compact, o sa fie lipicios, nu va faceti griji vine acum si uleiul. Cele 4 linguri de ulei ok, framantam aluatul si il lasam sa se odihneasca pentru o ora jumatate, cam asa :).


Dupa ce s-a odihnit si bietul aluat, il impartim in doua si luam fiecare parte la intins cu sucitorul. Dupa formam triunghiulete, cam asa.


Pe fiecare triunghi  punem cate o lingurita de gem, dulceata, eu am folosit gem de prune si dulceata de cirese, de la mama de acasa :).

Aducem capetele din parti spre centru, pentru a nu curge dulceata din cornulet, dupa rulam.


In cuptorul incalzit la 200 de grade, cuacem cornulete noastre pentru 10-12 minute pana devin usor aurii.



Le pudram cu zahar si le atacam:). sunt foarte bune alaturi de un ceai cald, cafea, ce doriti voi.
Pupici si sper sa va placa reteta mea!