luni, 16 iulie 2012

Pesto - Sos de Busuioc


 Ingredientul principal al acestui sos este Busuiocul. Este  planta originara din India dar raspandita in intreaga lume. In tara de origine busuiocul era considerata o planta sacra - tulsi -si doar basileul avea voie sa culeaga aceasta minunata planta plina de savoarea si gust. In Italia acest  Pesto e un sos originar din Liguria -Italia.  Este simbol al zonei si este preparat de fiecare data dupa reteta originala care ii confera si autenticitatea.

Ingredientele sunt simple. Avem nevoie de frunze de busuioc, cativa catei de usturoi, grana padano sau  pecorino, pinoli- seminte de pin, ulei de masline exata vergin si putin timp.
Pentru inceput spalam bine frunzele de busuioc in cateva ape, dupa care le uscam bine cu ajutorul unui prosop.
Reteta originala prevede folosirea unui mojar cu pistil din piatra, cum eu nu am asa ceva, am folosit un robot de bucatarie.
Punem  toate frunzele in robot cu putin ulei de masline. Dupa ce au devenit o crema adaugam putina grana padano, cateii de usturoi si putin ulei, dam drumul la robot pentru cateva minute. Trebuie sa obtinem o crema consistenta ca si maioneza, la final e acelasi proces. Adaugam putin cate putin uleiul de masline alternand cu graza padano sau pecorino. Puteti folosi amandoua categorii de branza daca va plac.

Pesto il putem pastra in frigider pentru cateva zile intr-un vas bine inchis nu inaite de a acoperi suprafata cu putin ulei de masline. Il putem congela forte bine in portii potrivite in cutiute. Daca il folosim la paste cel congelat nu are nevoie de decongelare. Pe pastele firbiti punem cubuletul congelat, acesta de va topi instantaneu. Puteti condimenta cu acest sos, pieptul de pui pe gratar  sau pestele preparat dupa bunul plac, salatele si nu in ultimul rand pastele amintite mai sus care l-au facut celebru.
Gasiti reteta acestui sos minunat cu cantitatile necesare aici

Pana la urmatoare reteta va pup si va mai astept.
Monica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu