luni, 30 iulie 2012

Tort ~ 3 ciocolate~


Pot sa zic un mare WoW!!! la acet minunat tort! Este primul meu tort care mi-a iesit super.
Reteta tortului o gasiti la Ana Maria Ciolacu pe blog aici.  Multumesc mult Ana pentru acesta delicioasa reteta cu care am fermecat invitatii la ziua sotului meu. Daca vreti un tort deosebit cu gust minunat de ciocolata si nu doar o aroma ci trei, va recomand din tot sufletul aceasta minunata reteta. Invitatii vor fi foarte placut surprinsi nu doar de aspectul senzational al tortului ci si de gustul minunat, pe mine cel putin m-a dat pe spate! Eu care nu sunt o devoratoare a ciocolatei, de data aceasta pur si simplu m-a fermecat. Sper ca am punctat faptul ca acest tort merita cu adevarat un 10 + asa ca trec la treaba si va spun reteta. Va reper reteta am gasit-o pe blogul Anei - http://www.justlovecookin.com.

Ingrediente blat:
7 oua
210 gr. zahar
180 gr. faina
30 gr. cacao 
esenta de rom

Un lucru foarte important pentru un blat pufos si aspectos : ingredientele trebuiesc folosite la temperatura camerei; daca aveti oualele in frigider le scuoatem cu 2 ore inainte. Spargem cele 7 oua intr-un castron si le batem pentru cel putin 20 de minute l viteza medie impreuna cu zaharul pe care il adaugam in ploaie putin cate putin. Trebuie sa obtinem o spuma usoara si compacta cand ridicam telul trebuie sa ne de-a impresia ca putem scrie cu aceasta. Separat amestecam cacaua si faina, dupa care in ploaie putin cate putin o adaugam peste spuma, avand grija sa miscam telul intr-un singur sens de jos in sus. Nu adaugam urmatoarea faina pana nu am incorporat-o bine pe prima. La final adaugam esenta de rom, aceasta este optionala.





Incingem cuptorul la 175 de grade. Acoperim tava cu hartie de copt si turnam peste compozitia de blat avand grija sa nu turnam niciodata in acelasi loc. Lovim de cateva ori tava de masa, astfel incat surplusul de aer sa iasa la suprafata si dam blatul la cuptor pentru 20-25 de minute. Dupa ce a trecut timpul inchidem cuptorul, deschidem usor usa si lasam blatul sa se raceasca pentru 10-15 minute in interior, dupa care il scoatem pe un gratar si il lasam pana la racirea completa.

Ingrediente crema  -  cioacolata cu lapte
200 gr ciocolata cu lapte
125 gr  frisca lichida
3 gr gelatina
300 gr frisca batuta
esenta de rom

Ingrediente crema - ciocolata alba
 200 gr ciocolata alga 
125 gr frisca lichida
4 gr gelatina
300 gr frisca batuta

Ambele creme se fac la fel, difera doar cantitatea de gelatina.
Intr-un vas punem frisca lichida impreuna cu ciocolata la topit. Intre timp punem gelatina la inmuiat in apa. Dupa ce ciocolata s-a topit complet o lasam sa se raceasca. Topim gelatina intr-un vas deasupra flacarei avand grija sa nu o fiebem, in 1-2 minute maxim aceasta se topste nu trebuie lasata mai mult. O adaugam peste ciocolata si o incorporam bine. Separat batem cele 300 gr de frisca peste care adaugam usor cu miscari de sus in jos ciocolata. La final adaugam esente de rom in ciocolata cu lapte, e optional mie imi place mult aroma asa ca nu am rezistat tentatiei. In acelasi mod preparam si crema cu ciocolata alba.

Ingrediente sirop
200 ml apa
100 gr zahar (retea originala prevede 200 gr)
l paharel de brandy (eu am pus afanata dulce)

Se prepara foarte usor. Apa cu zaharul se pun pe foc si se lasa pana cand se topeste zaharul, cand s-a recit se adauga paharelul de brandy.

Asamblare tort
Aici mai avem nevoie optional de fructe de padure: cuacaze, mure, fragi, capsune, ce va doreste inima. Reteta Anei nu prevede asa ceva, a fost o idee de a mea, deci nu e neaparat sa respectati intocmai alegerea mea.
Taiem blatul in trei. Cea mai urata felie cea de deasupra o asezam prima iar cea mai neteda ultima felie v-a fi fata tortului. Insiropam prima felie adaugam crema de cicolata cu lapte dupa care presaram fragi si zmeura. Adaugam a doua felie o insiropam dupa o acoperim cu crema de ciocolata alba si presaram de data aceasta cuoacaze si mure. astfel incat crema ce ciocolata cu lapte v-a fi cu fructe rosii si cea alba cu fructe negre.  La final ultima felie insiropata bine la randul ei si o asezam cu partea neteda in sus.

Tortul meu a stat asa asamblat la prigiser peste noapte iar a doua zi l-am ornat.









Ingrediente glazura de ciocolata

100 gr ciocolata amaruie
100 gr ciocolata cu lapte
70 gr frisca lichida
Pentru decor
fulgi de ciocolata
fructe de padure

Intr-un vas adaugam frisca impreuna cu cioclata bucati si o lasam pana se topeste. Cat timp se raceste putin ciocolata, luam o bucata de ciocolata amara, am tinut cioclata cam 2 ore in frigider inainte de folosire, si o taiem cu ajutorul unui cutit cu zimti si cu ajutorul aparatului de curata cartofi abtinem fulgi de ciocolata ''creti''.  Incepem intai cu fata rotului pe care o acoperim cu o pelicola fina de crema. Apoi pe bucati imbracam bordul, intindem putina crema si cu tortul usor aplecat pe o parte aruncam cu fulgi de ciocolata, atentie trebuie sa fim rapizi cu fulgii pentru ca mainile noastre calde ii vor topi rapid, asa ca trebuie sa facem putin cate putin si repede. La final mai adaugam o parte de crema pe fata tortului dupa care il impodobim cu fructe de padure dupa preferinte.




O felie

Sectiunea

Si la final o poza cu subsemnata, care va invita cu toata inima sa incercati acest tort minunat. 
Pupici :*:*:*
p.s: scuzati lipsa machiajului, era ora 7 dimineata :P

4 comentarii:

  1. che meraviglia,Monica!!!sei bravissima:)complimenti e..sei molto bella,anche senza trucco..^;*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grazie 1000 Elisabetta,sono contenta che ti piace. Un bacio cara :*:*

      Ștergere
  2. Buna Monica, felicitari pentru blog! Cautam o reteta pentru o rulada diplomat si am dat peste blogul tau. Se pare ca esti prin Italia... eu sunt in Canada... si uite asa femeile din Ro demonstreaza ca sunt bune gospodine pe ori unde ar fi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult draga Daniela :*, ma bucur ca iti place reteta mea. Imi place mult blogul tau si retetele propuse de tine. Pupici si te mai astept :)

    RăspundețiȘtergere