miercuri, 10 iulie 2013

Inghetata de vanilie - Gelato alla vaniglia


Nu stiu voi cum reusiti sa treceti peste caldurile verii, dar eu cu siguranta imi fac curaj cand am langa o inghetata si o limonada cu gheata :). Azi m-am gandit ca ar fi binevenita o inghetata de vanilie, mai ales cand afara sunt 30 de grade :). Reteta mea e simpla usor de facut si gustoasa, zic eu., avand in vedere ca s-a evaporat in cateva minute :).

Ingrediente
1 pastaie de vanilie sau esenta de vanilie
300 gr. lapte
200 gr, frisca lichida
6 linguri de zahar
1 praf de sare
2 oua

Mod de preparare:

Pastaia de vanilie o taiem pe lung si cu ajutorul cutitului indepartam semintele, pe care le punem impreuna cu laptele la fiert. Amestecam oualele impreuna cu zaharul si un praf de sare pana se topeste zaharul. Cand laptele e aproape de fierbere inchidem focul. Adaugam cu ajutorul unui polonic laptele cald peste oua amestecand astfel incat sa nu se coaguleze oualele. Dupa ce am incorporat tot laptele in compozitie punem totul la fiert si cu ajutorul unui tel amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand compozitia incepe sa se ingroase inchidem focul si o lasam sa se raceasca cam 1 ora. Dupa amestecam totul cu frisca lichida si o lasam in frigider pentru cateva ore. Asta daca aveti masina pentru inghetata. 

Daca nu aveti masina pentru inghetata putem pune compozitia in congelator, avand grija sa o  amestecam din jumatate in jumatate de ora pentru a obtine o inghetata cremoasa fara gheata.


Pentru  masina de inghetata: montam masina, vasul pentru inghetata l-am tinut cu cel putin 24 de ore inaite in congelator, scoatem compizitia pentru inghetata din frigider si turnam totul in vas. Dupa 20-25 de minute, depinde de masina, vom obtine o inghetata super cremoasa si gustoasa.


Acum putem savura inghetata cu fructe de sezon sau sirop.


Va pup cu mare drag,
Monica.


Versione in lingua italiana

Gelato alla vaniglia
  
Ingredienti
 
1 bacca di vaniglia o estratto di vaniglia

300 gr. latte

200 gr di panna liquida da montare

6 cucchiai di zucchero

1 pizzico di sale

2 uova

Metodo:

Tagliate la bacca di vaniglia  longitudinalmente, togliate i semi con l'aiuto di un coltello e gli mettete insieme al latte ad ebollizione. Mescoliate le uova con lo zucchero e un pizzico di sale fino a quando lo zucchero comincia ad sciogliersi. Quando il latte è quasi bollente chiudete il fuoco. Utilizzando un mestolo, aggiungete il latte caldo sopra le uova mescolando per non coagulare le uova. 
Adesso portate tutto a bollire fino ottenete una crema densa,  mescolando continuatamente per non formarsi i grumi.
Quando la miscela comincia ad addensarsi chiudete il fuoco e lasciate raffreddare per circa 1 ora. Dopo 1 ora mescolate tutto con la panna liquida e lasciare in frigorifero per alcune ore, quelli che hanno la macchina per gelato.

Se non avete la macchina per gelato mettete il composto in un recipiente nel freezer  avendo cura di mescolare la miscela ogni mezz'ora per ottenere un gelato cremoso senza ghiaccio.

Per chi ha la macchina: versate nella ciotola della macchina la miscela fredda e dopo 20-25 minuti, a seconda della macchina, si ottiene un super gelato cremoso e gustoso.


Ecco qua il gelato alla vaniglia con il topping di frutti sopra.

Un saluto e un bacio da Monica.

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